Kerhosisällöt syksyllä 2018

Kerhosisältöjä päivitetty, tutustu uusiin kerhoihin alla!

Tiedekerhoja on olemassa neljällä eri sisällöllä. Sisältöä 1 suositellaan lapsille, jotka eivät aiemmin ole osallistuneet tiedekerhoihin. Sisältöjä 2, 3 ja 4 suositellaan lapsille, jotka ovat olleet kerhossa aiemmin. Niihin osallistuminen ei kuitenkaan edellytä sisällön 1 käymistä ensin.

Tiedekerho 1 sisältää kerrat ”Tervetuloa tiedekerhoon, Aineen olomuodot, Uskotko silmiäsi?, Tiheys, Hankaussähkö, Paine, Ilmailun ihmeet ja Karkkitehtuuria”. Sisältö 1 soveltuu kaikille, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet tähän kerhoon ja sitä suositellaan ensimmäiseksi tiedekerhoksi. Kesto 8 kertaa á 1h.

Tiedekerho 2 (ei syksyllä 2018) sisältää kerrat ”Keittiökemiaa, Palaminen, Energia, Ihmeellinen vesi, Pelit ja taktiikat, Mahtavat magneetit, Aurinkokunta, Valo ja Salakirjoitus”. Sisältöä 2 suositellaan niille, jotka ovat käyneet sisällön 1, mutta se sopii myös ensimmäiseksi kerhoksi. Kesto 9 kertaa á 1h.

Tiedekerho 3 sisältää kerrat ”Polymeerit, Geometria, Sähkö ja virtapiiri, Sähkömagnetismi, Topologia, Taikuutta luonnontieteillä, Pulmapelit ja Liikemäärä”. Sisältöä 3 suositellaan niille, jotka ovat käyneet sisällön 1, mutta se sopii myös ensimmäiseksi tiedekerhoksi. Kesto 8 kertaa á 1h.

Tiedekerho 4 (ei syksyllä 2018) sisältää kerrat ”Kiteet ja kiteytyminen, Mikroskooppi ja tutkiminen, Ääni ja soitintiede, Optisia harhoja, Painovoiman kumoaminen, Hapan ja emäksinen, Ohjelmointi ja Rikospaikkatutkinta”. Sisältöä 4 suositellaan niille, jotka ovat käyneet sisällön 1, mutta se sopii myös ensimmäiseksi tiedekerhoksi. Kesto 8 kertaa á 1h.

Tiedettä tyttöporukalla (ei syksyllä 2018) on tyttöjen oma tiedekerho. Se sisältää kerrat ”Tervetuloa tiedekerhoon, Aineen olomuodot, Uskotko silmiäsi?, Tiheys, Hankaussähkö, Paine, Huulirasvan teko ja Karkkitehtuuria” eli vastaa pääpiirteittäin sisältöä 1. Osallistua voivat tytöt, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet tähän kerhoon tai muuhun sisällön 1 kerhoon. Suositellaan ensimmäiseksi tiedekerhoksi. Kesto 8 kertaa á 1h.

Elektroniikkakerhossa tutkitaan yhdessä elektronisia komponentteja ja niiden toimintaa virtapiirissä. Kerhon aikana tutustumme aiheeseen teorian ja hauskojen rakennusprojektien avulla. Aikaisempi kokemus elektroniikkatöistä ei ole välttämätöntä. Kerhossa opimme käyttämään mm. juotoskyniä ja kuumaliimapyssyjä. Kesto 6 kertaa á 1,5h. Elektroniikkakerhosta kerätään 20€ tarvikemaksu.

Uudistuneessa Ohjelmointikerhossa ohjelmoidaan pieniä pelejä Scratch-ympäristössä. Pelimekaniikkojen ohjelmoinnin lisäksi harjoitellaan pelihahmojen animointia sekä äänien hyödyntämistä. Ohjelmointi tapahtuu tietokoneilla symbolista ohjelmointia hyödyntämällä. Osallistujalta odotetaan hieman ohjelmoinnin perusrakenteiden tuntemusta, joka on voitu hankkia esimerkiksi LUMATEn (aiemmassa) ohjelmointikerhossa tai koulun ohjelmointioppitunneilla. Kesto 8 kertaa á 1h.

WeDo-Legorobottikerhossa tutustutaan robotiikkaan ja ohjelmointiin suunnittelemalla, rakentamalla ja ohjelmoimalla LEGO WeDo 2.0 robotteja. Kerho sopii hyvin ensimmäiseksi tutustumiseksi robotiikkaan ja ohjelmointiin mutta tarjoaa myös sopivaa haastetta hieman kokeneemmillekin. Kerho on suunnattu 1.-3. luokkalaisille. Kesto 6 kertaa á 1,5h.

EV3-Legorobottikerhossa (ei syksyllä 2018) rakennetaan ja ohjelmoidaan mm. EV3-legorobotteja. Pääset suunnittelemaan oman robottisi omien ideoittesi pohjalta tai vaihtoehtoisesti voit rakentaa robottisi olemassa olevien ohjeiden avulla. Kerho on suunnattu 4.-9.luokkalaisille. Kesto 6 kertaa á 1,5h.

Micro:bits -ohjelmointikerhossa tutustutaan pieniin, taskukokoisiin Micro:bit -tietokoneisiin. Micro:bitillä voi tehdä nopeasti ja helposti pieniä koodeja hyödyntäen painonappeja, ravistusta tai muita toiminnallisuuksia tai yhdistää sen erilaisiin sensoreihin. Kerhon aikana koodataan micro:bitillä peli ja jokin vapaavalintainen oma projekti kuten robotti tai peli. Koodauskielinä lohkot ja Python. Kesto 6 kertaa á 1,5h.

Koruja ja kosmetiikkaa – Tiedettä ja tekniikkaa! Tässä 6.-8.luokkalaisille suunnatussa kerhossa yhdistetään kemiaa ja kosmetiikkaa, luovuutta ja teknologiaa korujen parissa, sekä tutustutaan ohjelmoinnin perusteisiin. Kerho järjestetään ensimmäisen kerran syksyllä 2018, alk. vk 43. Kerhoon on erillinen ilmoittautuminen myöhemmin. Kesto 6 kertaa á 1,5h.

 

Lisätietoa kerhoista:
Koordinaattori Laura Salkonen
laura.salkonen@tuni.fi
puh. 050 447 9355

Toiminnanjohtaja Susanna Petäjistö
susanna.petajisto@tuni.fi
puh. 040 498 1329

Palaa arkistoon