Café Scientifique 12.9. – Bits and pieces

Café Scientifique – Tiedekahvila
Ke 12.9.2018 klo 18:00
Paikka: Lehmus-sali, Pääkirjasto Metso
Pirkankatu 2, 33101 Tampere

Matematiikan popularisoija James Grime: Bits and pieces

Bittejä ja palasia: Digitaalisen maailman salat paljastuvat!

Olet ehkä kuullut saksalaisten toisessa maailmansodassa käyttämästä Enigma-salakirjoituslaitteesta? Kaikkein salaisimmat, muun muassa Adolf Hitlerin viestit, lähetettiin kuitenkin koneella nimeltä Lorenz.

Entä tiedätkö, kuka oli Hedy Lamarr, Hollywoodin kultakauden elokuvatähti ja salainen keksijä, joka patentoi takuuvarman tavan lähettää viestejä? Käytämme hänen keksintöään tietoverkoissa edelleenkin.

Esityksessä kerrotaan kuinka viestejä ja valokuvia lähetetään netissä ja miten elokuvastudiot saavat tietää, jos jaat leffoja luvatta. Saat kuulla, miten viestit pystytään välittämään ilman virheitä vaikkapa avaruudesta ja näet livenä, miten CD-levyyn porataan aukko, mutta musiikki sen kuin jatkaa soimistaan!

Esitys kestää 60 minuuttia ja vie sinut kiehtovalle matkalle sodista someen! Tervetuloa!

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Huomioithan, että esitys on englanniksi.

Lataa pdf-mainos tästä.

Palaa arkistoon