Lasten akatemia

Tunnet varmaan jonkun, joka on opiskellut yliopistossa. Ehkä opettajasi, vanhempasi tai lääkäri, jonka vastaanotolla olet käynyt? Yliopisto on kuin koulu aikuisille. Tampereen lasten akatemiassa on luentoja kiinnostavista aiheista, viisaita opettajia ja professoreja, luentosali ja luennoista saatava opintokirja. Aivan niin kuin oikeassa yliopistossa! Lasten akatemian tarkoituksena on innostaa Sinua kyselemään, ottamaan selvää ja tutkimaan. Lasten akatemiassa voit opiskella, jos olet 7-10 -vuotias. Luennoille ei tarvitse ilmoittautua. Luennot on tarkoitettu lapsille, tarvittaessa myös avustajat ovat tervetulleita.

Lue lisää: http://www.uta.fi/lastenakatemia/

Tulevat lasten akatemiat

Lauantaina 22.9. klo 11-12, Tampereen yliopisto, Päätalo ls. A1, 2 krs. (Kalevantie 4)

Filosofian lisensiaatti ja tohtoriopiskelija Maria Ihonen: Vanhat ja uudet sadut.

Luennolla uppoudutaan eläinsatujen alkuperään ja seurataan eläinten roolia vanhoissa ja uusissa saduissa.

Eläimiä on esiintynyt saduissa ja tarinoissa aina. Jo vanhimmissa saduissa eläimille on annettu puhumisen taito ja muitakin ihmisen piirteitä. Eläimet toimivat esimerkkeinä erilaisista ominaisuuksista, kuten kettu oveluudesta ja aasi tyhmyydestä.

Monet eläinsadut ovat jatkaneet elämäänsä jo vuosituhansien ajan. Ne muuttavat muotoaan ja niistä tehdään yhä uusia kirjoja. Vanhojen eläinsatujen perinne elää nykyään esimerkiksi Richard Scarryn tarinoissa, Mimmi-lehmässä ja variksessa tai Myyrän seikkailuissa. Nykyajan eläinsadut eivät ole niin kaavamaisia kuin vanhat. Eläinhahmot voivat käyttäytyä niissä aivan eri tavalla kuin vanhoissa saduissa.

Mitä eläinsadut kertovat meille ja miksi niitä kannattaa lukea vielä aikuisenakin? Ihminen peilaa itseään eläinhahmoihin ja ymmärtää siten itseään ja kavereitaan paremmin. Monet rakastavat eläimiä muutenkin ja saavat eläintarinoista iloa ja lohtua. Vanhoista eläinsaduista oppii tarinan perustyypit, joita voi käyttää vaikka omien tarinoiden keksimisessä.

Lisätietoja: kyosti.koskela@uta.fi

****************************************************************************************************

Lasten akatemian tekevät Sinulle yhteistyössä

  • • Tampereen yliopisto
  • • Tampereen teknillinen yliopisto
  • • Tampereen LUMATE-keskus
  • • Tampereen kaupungin kulttuuri- ja taideyksikkö

Palaa arkistoon