LUMA-keskus Suomi sai kansainvälisen tiedekasvatuspalkinnon

LUMA-keskus Suomen StarT-hanke menestyi kansainvälisessä kilpailussa, jossa haettiin parhaita käytäntöjä luonnontieteen ja tekniikan opetukseen sekä koulujen ja elinkeinoelämän yhteistyöhön.

 

LUMA-keskus Suomen tiedekasvatushanke StarT on saanut Global Best Awards 2018 -palkinnon parhaana työelämää ja koulutusta yhdistävänä hankkeena Euroopassa. Palkinto myönnettiin Houstonissa Texasissa koolla olleessa kansainvälinen koulutusalan ja elinkeinoelämän kumppanuusverkoston the International Partnership Network (IPN) konferenssissa.

Global Best Awards 2018 -voittajat valittiin ympäri maailmaa kuudessa kategoriassa, joista StarT palkittiin Euroopan parhaana LUMA-aineissa (Science, Technology, Engineering and Math (STEM)). Lisäksi palkinto myönnettiin norjalaiselle Girls and Technology -hankkeelle, joka valittiin myös maailman parhaaksi tiedekasvatushankkeeksi. Palkinnon kriteerinä oli, että voittaja pyrkii innostamaan nuoria LUMA-aineisiin liittyvien työurien pariin sekä edistää heidän kelpoisuuttaan työmarkkinoilla.

Lisäksi palkittiin suomalainen Pikkuyrittäjät Euroopan parhaana yrittäjyydestä ja yrittäjyystaidoista.

StarT on kansainvälinen ja yhteisöllinen toimintamalli, jossa opitaan yhdessä toteuttamalla monialaista ja ilmiöpohjaista oppimista. StarT tukee sekä lapsia ja nuoria että opettajia tiede-, teknologia- ja matematiikkaprojekteissa kaikilla kouluasteilla.

LUMA-keskus Suomen johtaja, professori Maija Aksela Helsingin yliopistosta pitää palkintoa merkittävänä kunnianosoituksena suomalaiselle tiedekasvatukselle.

– Kansainvälinen palkinto on upea tunnustus LUMA-keskus Suomelle – 11 yliopiston verkostolle – yhteisöllisestä ja kansainvälisestä toimintakulttuurista. Uusin tutkimustieto yhdistyy toiminnassa luovasti lasten ja nuorten eli tulevaisuuden tekijöiden parhaaksi. StarTissa opimme yhdessä toisiltamme eri kulttuureissa ja teemme parempaa maailmaa, sanoo Aksela.

LUMA-keskus Suomi yhteistyötahoineen käynnisti StarT-toiminnan Suomen satavuotisjuhlavuonna, jolloin suojelijana toimi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.  Vuosittain toiminnassa on ollut mukana yli 50 LUMA-keskus Suomen yhteistyökumppania. Osallistujia on ollut yli 40 maasta. Parhaillaan on käynnissä ilmoittautuminen StarTin tämän lukuvuoden kisaan Suomessa.

StarT-toimintaa Pirkanmaalla koordinoivan Tampereen LUMATE-keskuksen johtaja Riikka Lahtinen toivottaa kaikki vanhat ja uudet osallistujat tervetulleiksi tämän vuoden toimintaan.

-Minulla oli ilo osallistua viime kevään alueellisille StarT-festareille Tampereella. Lasten ja nuorten innostus ja esiteltyjen töiden taso tekivät vaikutuksen. StarTiin voi osallistua hyvin monenlaisilla projekteilla ja tukea voi pyytää StarT-lähettiläiltä LUMATE-keskuksen kautta, muistuttaa Lahtinen.

 

LUMA-keskus Suomen edustajat vastaanottamassa palkintoa Houstonin avaruuskeskuksessa. Kuvassa vasemmalta oikealle: astronautti Bill McArthur, Jan Lundell, Outi Haatainen, Johnson Space Centerin ex-johtaja George Abbey, Maija Aksela, Anette Markula ja IPN2018 konferenssin puheenjohtaja Bruce Van Dyk.

 

Lisätietoja:

StarT: https://start.luma.fi/, info@start.luma.fi

StarT-hankkeen ja LUMA-keskus Suomen johtaja, Prof. Maija Aksela, maija.aksela@helsinki.fi, puh. 050 514 1450

 

StarT Pirkanmaalla: Tampereen LUMATE-keskus, www.lumate.fi, lumate@lumate.fi

Johtaja Riikka Lahtinen, riikka.lahtinen@tut.fi, puh. 040 198 1111

Koordinaattori Laura Salkonen, laura.salkonen@tut.fi, puh. 050 447 9335

 

Palaa arkistoon