Nobel-iltapäivä la 15.12. pääkirjasto Metsolla

Tervetuloa pääkirjasto Metsoon la 15.12. klo 12-15 kuuntelemaan, kun asiantuntijat kertovat vuoden 2018 tieteen Nobel-palkinnoilla palkittujen tutkimusten tekijöistä, aihepiiristä ja niiden merkityksestä. Tilaisuuden juontaa professori Tapio Rantala.

Iltapäivän ohjelma:

Fysiikka
Klo 12–13 Professori Martti Kauranen: “Valosta työkaluja”
Vuoden 2018 fysiikan Nobel-palkinto annettiin Arthur Ashkinille optisten pinsettien keksimisestä sekä Gerard Mouroulle ja Donna Stricklandille ultralyhyiden laserpulssien vahvistamisesta. Optisten pinsettien tapauksessa valon avulla voidaan ottaa kiinni ja siirtää mikroskooppisia hiukkasia. Ultralyhyitä laserpulsseja käytetään esimerkiksi näönkorjausleikkauksissa.

Kemia
13–14 FT Soili Lehtonen :”Voiko evoluutiota ohjata ja miten?”
Kemian Nobelin 2018 saivat Frances H. Arnold, George P. Smith ja Sir Gregory P. Winter. He ovat tutkineet evoluution periaatteiden valjastamista proteiinien kehittämiseen.

Lääketiede
14–15 FT Kirsi Granberg: “Taistoon T-solut! Syöstään syöpä vallasta!”
Lääketieteen Nobel-palkinnon 2018 saivat James Allison ja Tasuku Honjo. He selvittivät kaksi eri tapaa, jolla syöpäpotilaan T-solut on alistettu ja tehty toimimattomiksi. Näihin kohdennettu lääkehoito loi perustan menestyksekkäälle immuuniterapialle, jonka ansiosta tuhannet ihmiset ovat jo parantuneet pahanlaatuisista syövistä.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!
Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen kaupunki ja Tampereen LUMATE-keskus

Lisätietoja tilaisuudesta: Prof. Tapio Rantala, tapio.rantala(at)tut.fi

Palaa arkistoon