Kerhot – Sisältö

Olemme uudistaneet tiedekerhoja vanhat suosikit säilyttäen, mutta uusia ideoita rinnalle tuoden. Uusia kokonaisuuksia on tulossa kaiken kaikkiaan viisi, joista keväällä 2019 ohjelmistoon nousee STEAM  ̶  luovaa luonnontiedettä sekä Keksi ja kokeile laboratoriossa.

Tulossa seuraaville kausille myös Lumoava luonnontutkimus, Ihmeelliset ilmiöt ympärillämme sekä Arvoituksellinen avaruus.

 

STEAM  ̶  Luovaa luonnontiedettä (1.-3.lk ja 4.-6.lk)

Opi ja oivalla luonnontieteitä uudessa valossa! Tässä tiedettä ja teknologiaa taiteen keinoin yhdistävässä kerhossa päästään yhdistämään taide ja robotiikka sekä 3D ja rakentelu. Luovuus ja teknologia tukevat toisiaan ja avaavat uudenlaiset mahdollisuudet omien ideoiden toteuttamiselle mm. liikkuvan kuvan ja äänen keinoin. Kesto 8 kertaa á 1h.

Keksi ja kokeile laboratoriossa (1.-3.lk ja 4.-6.lk)

Opi ja oivalla laboratoriossa! Tässä kerhossa pipetti, koeputki ja mikroskooppi tulevat tutuksi, kun toiminnallisten tutkimusten kautta lähestytään luonnontieteellisiä ilmiöitä. Innostavasti, itse tehden päästään kokeilemaan ja näkemään, miten muodostuu sokerisateenkaari tai kuinka perunasta saadaan sähköä. Pue päällesi laboratoriotakki ja suojalasit, oletko valmis? Kesto 8 kertaa á 1h.

Elektroniikkakerho (3.-6.lk)

Opi ja oivalla elektroniikasta! Tässä kerhossa tutkitaan yhdessä elektronisia komponentteja ja niiden toimintaa virtapiirissä. Kerhon aikana tutustumme aiheeseen teorian ja hauskojen rakennusprojektien avulla. Aikaisempi kokemus elektroniikkatöistä ei ole välttämätöntä. Kerhossa opimme käyttämään mm. juotoskyniä ja kuumaliimapyssyjä. Kesto 6 kertaa á 1,5h. Elektroniikkakerhosta kerätään 20€ tarvikemaksu.

WeDo-Legorobottikerho (1.-3.lk)

Tässä kerhossa tutustutaan robotiikkaan ja ohjelmointiin suunnittelemalla, rakentamalla ja ohjelmoimalla LEGO WeDo 2.0 robotteja. Kerho sopii hyvin ensimmäiseksi tutustumiseksi robotiikkaan ja ohjelmointiin mutta tarjoaa myös sopivaa haastetta hieman kokeneemmillekin. Kesto 6 kertaa á 1,5h.

EV3-Legorobottikerho (4.-6.lk ja 7.-9.lk)

Tässä kerhossa rakennetaan ja ohjelmoidaan mm. EV3-legorobotteja. Pääset suunnittelemaan oman robottisi omien ideoittesi pohjalta tai vaihtoehtoisesti voit rakentaa robottisi olemassa olevien ohjeiden avulla. Kesto 6 kertaa á 1,5h.

Ohjelmointikerho (3.-6.lk)

Uudistuneessa ohjelmointikerhossa ohjelmoidaan pieniä pelejä Scratch-ympäristössä. Pelimekaniikkojen ohjelmoinnin lisäksi harjoitellaan pelihahmojen animointia sekä äänien hyödyntämistä. Ohjelmointi tapahtuu tietokoneilla symbolista ohjelmointia hyödyntämällä. Osallistujalta odotetaan hieman ohjelmoinnin perusrakenteiden tuntemusta, joka on voitu hankkia esimerkiksi LUMATEn (aiemmassa) ohjelmointikerhossa tai koulun ohjelmointioppitunneilla. Kesto 8 kertaa á 1h.

Micro:bits –ohjelmointikerho (4.-6.lk ja 7.-9lk)

Tässä kerhossa tutustutaan pieniin, taskukokoisiin Micro:bit -tietokoneisiin. Micro:bitillä voi tehdä nopeasti ja helposti pieniä koodeja hyödyntäen painonappeja, ravistusta tai muita toiminnallisuuksia tai yhdistää sen erilaisiin sensoreihin. Kerhon aikana ohjelmoidaan micro:bitillä peli ja jokin vapaavalintainen oma projekti kuten robotti tai peli. Koodauskielinä lohkot ja Python. Kesto 6 kertaa á 1,5h.

Koruja ja kosmetiikkaa – Tiedettä ja tekniikkaa! (6.-8.lk)

Tässä kokonaisuudessa yhdistetään kemiaa ja kosmetiikkaa, luovuutta ja teknologiaa korujen parissa, sekä tutustutaan ohjelmoinnin perusteisiin. Kesto 6 kertaa á 1,5h.

Peliteknologiaa (6.-8.lk.)

Tässä kokonaisuudessa tutustutaan ohjelmoinnin perusteisiin Scratchin, Arduinon ja Pythonin avulla.  Ohjelmoimme oman pelin sekä rakennamme siihen ohjaimen. Aiempaa kokemusta ohjelmoinnista tai elektroniikkatöistä ei tarvita, mutta kokeneemmiltakaan eivät tekeminen tai mielenkiinto lopu kesken. Kesto 6 kertaa á 1,5h. Kerhosta kerätään 20€ tarvikemaksu.

Lisätietoja kerhoista:
Koordinaattori Laura Salkonen
laura.salkonen(at)tuni
puh. 050 4479 335

Koordinaattori Eeva Mäkelä
eeva.makela(at)tuni.fi
puh. 050 4478 428

Palaa arkistoon