Café Scientifique 12.3. – Optimoitua syövän hoitoa

Café Scientifique – Tiedekahvila
Ti 12.3.2019 klo 18:00
Paikka: Lehmus-sali, Pääkirjasto Metso
Pirkankatu 2, 33101 Tampere

Professori, FT Marja Tiirola: Optimoitua syövän hoitoa

Syövän hoidossa on perinteisesti käytetty leikkausta, sädehoitoa ja kemoterapiaa. Näiden lisäksi ollaan ottamassa käyttöön immunologisia hoitoja ja niin kutsuttuja täsmälääkkeitä. Yhä useamman syöpälääkkeen teho perustuu syöpäsolun rakenteen ja toiminnan poikkeavuuksiin. Syöpäsolukko on kuitenkin heterogeenistä, ja siksi solukosta voi melko nopeasti seuloutua resistenttejä mutaatioita, aivan kuin bakteereille kehittyy antibioottiresistenssi. Yksi lupaavimmista keinoista seurata terapian vaikutuksia on mitata veressä, syljessä tai virtsassa esiintyvien syövän biomarkkereiden määrää. Mittausmenetelmien kehittämisessä tarvitaan laaja-alaista luonnontietelijöiden, insinöörien ja signaalinkäsittelijöiden yhteistyötä. Optimoitu syövän hoito voi tulevaisuudessa vähentää inhimillistä kärsimystä ja säästää yhteiskunnan voimavaroja. Tule maaliskuun tiedekahvilaan kuulemaan lisää tästä mielenkiintoisesta aiheesta!

Professori, FT Marja Tiirola työskentelee Nanotiedekeskuksessa, Jyväskylän yliopiston Matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa, jossa hän johtaa mikrobiologiaan ja syövän diagnostiikkaan erikoistunutta tutkimusryhmää.

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Lämpimästi tervetuloa!

Palaa arkistoon