Café Scientifique 11.4. – Liikettä valon avulla

Café Scientifique – Tiedekahvila
To 11.4.2019 klo 18:00
Paikka: Lehmus-sali, Pääkirjasto Metso
Pirkankatu 2, 33101 Tampere

Professori Arri Priimägi: Liikettä valon avulla

Vuoden 2016 kemian Nobel-palkinto myönnettiin ns. molekyylikoneiden kehittäjille. Nämä biologisten prosessien inspiroimat koneet hyödyntävät ulkoisia energianlähteitä liikkeen tuottamiseen molekyylin mittakaavassa. Tässä esitelmässä keskitytään siihen, miten molekyyleistä valmistettuja materiaaleja voi hyödyntää liikkeen tuottamiseen isommassa, paljain silmin havaittavassa, mittakaavassa. Polttoaineena liikkeen tuottamiseen käytämme valoa. Inspiraation lähteenämme toimivat biologiset systeemit kuten kasvit, joiden monimutkaisia toimintaperiaatteita yritämme pelkistää ja siirtää elottomien materiaalien kontekstiin.


Arri Priimägi palkittiin helmikuussa 2019 akatemiapalkinnolla tieteellisestä rohkeudesta. Priimägi hyödyntää fysiikkaa ja kemiaa nanomateriaalien tutkimuksessa. Hän johtaa Tampereen yliopistossa Smart Photonic Materials -tutkimusryhmää. Ryhmä tutkii materiaaleja, joiden järjestykseen ja ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa valon avulla.  (Lisää akatemiapalkinnosta)

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Lämpimästi tervetuloa!

Palaa arkistoon