VÄLINEISTÖPANKKI

Välineistöpankki on maksuton mahdollisuus kouluille, opettajille ja muille toimijoille lainata luonnontieteisiin, matematiikkaan ja teknologiaan liittyvää opetusvälineistöä. Saatavilla on laboratoriovälineistöä, robotteja, digitaalisia mikroskooppeja sekä paljon muuta. Välineistöpankin kautta voit myös varata materiaalipankin kerhosisältöihin tarvittavat välineet. Tutustu lainattavaan välineistöön tarkemmin tästä.

Lainataksesi välineitä, sinun tulee rekisteröityä välineistöpankin käyttäjäksi toimivalla sähköpostiosoitteella. Tämän jälkeen voit varata haluamasi tuotteet. Tarkemmat ohjeet välineistöpankin käyttöön löydät täältä.

Välineet ovat noudettavissa LUMATE-luokasta (Tampereen teknillinen lukio, Hepolamminkatu 10) ennalta sovittuna ajankohtana. Huomioithan, ettei tilassa ole päivystystä ja sovit lainan noudosta ja palautuksesta vähintään 3vrk etukäteen.

Välineistöpankkiin voit rekisteröityä täältä valineistopankki.lumate.fi

Ota yhteyttä:

Lainoihin ja välineistöön liittyvät asiat: lumate@lumate.fi tai koordinaattori Laura Salkonen, laura.salkonen@tut.fi, puh. 050 4479 335

Välineistöpankin tekniseen toimivuuteen liittyvät asiat: Esa Parkkila, esa.parkkila@tamk.fi

LUMATE-luokka
Tampereen teknillinen lukio,

Hepolamminkatu 10,
33720 Tampere,
Lukio-rakennus, 2.krs

MATERIAALIPANKKI

Seuraavat työohjeet ovat vapaasti hyödynnettävissä mm. opetus- ja harrastuskäytössä.
Työohjeet ovat helppoja ja turvallisia toteuttaa kaikkien ikäryhmien kanssa aina varhaiskasvatuksesta lähtien.
Tarvittavia välineitä voit halutessasi lainata maksutta välineistöpankista.

 

 

Kerhosisältöjen tarvikelistat

Projektipankki on luotu osana LUMA SUOMI -ohjelman Projektioppiminen-kehittämishanketta. Projektit on suunnattu yläkouluikäisille. Pankista löytyy kustakin projektista ohjeistus sekä opettajalle että oppilaille. Materiaali on vapaasti käytettävissä ja muokattavissa epäkaupallisiin tarkoituksiin, kunhan mainitsee alkuperäisen lähteen. Jos sinulla on korjausehdotuksia projekteihin, kysyttävää niistä tai ehdotuksia uusiksi projekteiksi, ole yhteydessä Projektioppiminen-kehittämishankkeen koordinaattoriin (elina.viro ’at’ tut.fi).

 

 

Materiaalipankista löytyvien työohjeiden avulla koulut ja opettajat voivat myös itse järjestää tiede-tai elektroniikkakerhon. Työohjeet on koostettu neljäksi erilliseksi tiedekerhokokonaisuudeksi. Sisältöjä voi myös itse yhdistellä haluamallaan tavalla. Elektroniikkatöiden avulla voi järjestää 6 kerran elektroniikkakerhon, yhden työn tekemiseen on hyvä varata n. 1,5h.

Työohjeissa tarvittavat välineet voi tarkistaa ko. kerhon kohdalla olevasta tarvikelistasta.

Kokonaisuutta 1 suositellaan lapsille, jotka eivät aiemmin ole osallistuneet tiedekerhoihin. Kokonaisuudet 2, 3 ja 4 soveltuvat lapsille, jotka ovat olleet kerhossa aiemmin. Niihin osallistuminen ei kuitenkaan edellytä sisällön 1 käymistä ensin.

Tiedekerho 1

Tervetuloa tiedekerhoon, Aineen olomoudot, Uskotko silmiäsi, Tiheys, Hankaussähkö, Paine, Ilmailun ihmeet ja Karkkitehtuuria

Tarvikelista sisältö 1

Tiedekerho 2

Keittiökemiaa, Palaminen, Energia, Ihmeellinen vesi, Pelit ja taktiikat, Mahtavat magneetit, Aurinkokunta, Valo ja Salakirjoitus

Tarvikelista sisältö 2

Tiedekerho 3

Polymeerit, Geometria, Sähkö ja virtapiiri, Sähkömagnetismi, Topologia, Taikuutta luonnontieteillä, Pulmapelit ja Liikemäärä

Tarvikelista sisältö 3

Tiedekerho 4

Kiteet ja kiteytyminen, Mikroskooppi ja tutkiminen, Ääni ja soitintiede, Optisia harhoja, Painovoiman kumoaminen, Hapan ja emäksinen, Ohjelmointi ja Rikospaikkatutkinta

Tarvikelista sisältö 4

Elektroniikka

Murtohälytin, Liikennevalot, Pimeässä hohtavat valot, Taskulamppu, Kukkavahti ja Robottiötökkä.

Elektroniikkatöitä varten tarvittavia kuumaliimapyssyjä ja juotoskyniä voit kysyä lainaan kerhokauden ulkopuolella.

 

Lisätietoa kerhokokonaisuuksista:

Koordinaattori Laura Salkonen
laura.salkonen@tut.fi
puh. 050 447 9355

Toiminnanjohtaja Susanna Petäjistö
susanna.petajisto@tut.fi
puh. 040 498 1329

ASIANTUNTIJAPANKKI

LUMATElla on asiantuntijapankki, josta opettajat voivat etsiä asiantuntijoita puhumaan omalle tunnilleen.

Asiantuntijapankissa on mukana lukuisia eri alojen tutkijoita ja opettajia, oman alansa asiantuntijoita luonnontieteiden, matematiikan ja tekniikan aloilta.  Luennot ovat ensisijaisesti tarkoitettu lukioille, mutta monet aiheista soveltuvat myös yläkouluun. Lista aiheista ja asiantuntijoista löytyy alla olevasta linkistä ja se päivittyy koko ajan uusien asiantuntijoiden liittyessä mukaan. Asiantuntijan vierailu on koululle maksuton.

Mikäli haluat asiantuntijan vierailulle, ota yhteyttä lumate(at)lumate.fi.

Aiheet ja asiantuntijat 

 

KOULUTUKSET

Tähän tulee tietoa mahdollisista koulutuksista joita LUMATE järjestää Pirkanmaan alueella?

Tähän tulee tietoa koko Suomen alueella järjestettävistä koulutuksista?

START

HAE MUKAAN STARTIIN VIIMEISTÄÄN 18.2.!

StarT-toiminta huipentuu näin keväisin yhteisöllisiin tapahtumiin – alueellisille tiedefestareille sekä kansalliseen/kansainväliseen StarT-gaalaan, joissa ansioituneimpia palkitaan!
Pirkanmaan StarT-aluefestarit järjestetään TAMK:lla 27.-28.3, hae nyt mukaan kertomalla meille tekemistänne projekteista ja/tai oman yhteisönne hyvästä opetuskäytänteestä  18.2. mennessä. Osallistu tästä!

Tule mukaan innostumaan ja oppimaan yhdessä!

Lue lisää: www.start.luma.fi  

LUMATE-LÄHETTILÄS

Tampereen LUMATE-keskus tarjoaa ilmaisia LUMATE-lähettilään vierailuja oppitunneille (45min). LUMATE-lähettilään tehtävänä on innostaa tulevaisuuttaan suunnittelevia yläkoululaisia matematiikan, fysiikan ja kemian opiskeluun ja kertoa osaamisen hyödyistä riippumatta oppilaiden suunnitelmista tai tavoitteista peruskoulun jälkeen. Tarkoitus ei ole siis mainostaa lukiota, ammattikoulua, pitkää matematiikkaa, yliopistoa, luonnontieteellisiä aloja tai mitään muutakaan yksittäistä alaa tai opintosuuntaa, vaan kertoa, miksi luonnontieteisiin kannattaa suhtautua avoimin mielin.

LUMATE-lähettiläät ovat luonnontieteiden opiskelijoita tai vastavalmistuneita, jotka kertovat omia kokemuksiaan opiskelusta ja luonnontieteiden osaamisen tärkeydestä kaikilla aloilla. Tunnin suunnittelussa on kuultu luonnontieteiden sekä opetuksen asiantuntijoita ja Pohjois-Hervannan koulun 7.- ja 9.-luokkalaisia, joille on myös pidetty testitunnit. Oppilailta kerättiin ennakkotietoa ja toiveita tunnista etukäteen ja tuntien jälkeen oppilailta ja opettajilta pyydettiin palautetta.

Kokemusten ja opettajien palautteen mukaan LUMATE-lähettilään pitämä tunti sopii kahdeksasluokkalaisille tai yhdeksännen luokan syksylle. Lähettilään vierailu sopii motivaatioksi matematiikan, fysiikan tai kemian tunnille, mutta lähettiläs voi tulla mille tahansa tunnille, esimerkiksi opon tunnille. LUMATE-lähettilään pitämän tunnin runko on valmiiksi suunniteltu, mutta vierailua varatessa voi esittää toiveita ja kertoa oppilasryhmän taustasta. LUMATE-lähettiläs voi tuntia pitäessään huomioida, jos ryhmä on esimerkiksi valmiiksi luonnontiedepainotteinen tai luokassa on paljon erityisoppilaita.

Tunnin alussa tehdään lyhyt matematiikkaan, fysiikkaan tai kemiaan liittyvä tiedekoe tai –tehtävä. LUMATE-lähettiläs tuo mukanaan tarvittavat materiaalit, mutta etukäteen olisi hyvä tietää kuinka paljon oppilaita on ja millaisessa tilassa tunti pidetään, onko esimerkiksi vesipisteitä käytettävissä. Tilassa tulisi olla mahdollisuus käyttää PowerPoint-esitystä. Tunnin on tarkoitus olla keskusteleva, oppilaat saavat osallistua tunnin kulkuun ja voivat esittää LUMATE-lähettiläälle kysymyksiä.

Tilaa ilmainen LUMATE-lähettilään vierailu oppitunnille osoitteesta lumate@lumate.fi.

YHTEYSHENKILÖKSI

Alla olevasta linkistä pääsette ilmoittautumaan LUMATE-yhteyshenkilöksi.

Ilmoittaudu