VÄLINEISTÖPANKKI

Välineistöpankki on maksuton mahdollisuus kouluille, opettajille ja muille toimijoille lainata luonnontieteisiin, matematiikkaan ja teknologiaan liittyvää opetusvälineistöä. Saatavilla on laboratoriovälineistöä, robotteja, digitaalisia mikroskooppeja sekä paljon muuta. Välineistöpankin kautta voit myös varata materiaalipankin kerhosisältöihin tarvittavat välineet. Tutustu lainattavaan välineistöön tarkemmin tästä.

Lainataksesi välineitä, sinun tulee rekisteröityä välineistöpankin käyttäjäksi toimivalla sähköpostiosoitteella. Tämän jälkeen voit varata haluamasi tuotteet. Tarkemmat ohjeet välineistöpankin käyttöön löydät täältä.

Välineet ovat noudettavissa LUMATE-luokasta (Tampereen teknillinen lukio, Hepolamminkatu 10) ennalta sovittuna ajankohtana. Huomioithan, ettei tilassa ole päivystystä ja sovit lainan noudosta ja palautuksesta vähintään 3vrk etukäteen.

Välineistöpankkiin voit rekisteröityä täältä valineistopankki.lumate.fi

Ota yhteyttä:

Lainoihin ja välineistöön liittyvät asiat: lumate@lumate.fi tai koordinaattori Laura Salkonen, laura.salkonen@tut.fi, puh. 050 4479 335

Välineistöpankin tekniseen toimivuuteen liittyvät asiat: Esa Parkkila, esa.parkkila@tamk.fi

LUMATE-luokka
Tampereen teknillinen lukio,

Hepolamminkatu 10,
33720 Tampere,
Lukio-rakennus, 2.krs

MATERIAALIPANKKI

Seuraavat työohjeet ovat vapaasti hyödynnettävissä mm. opetus- ja harrastuskäytössä.
Työohjeet ovat helppoja ja turvallisia toteuttaa kaikkien ikäryhmien kanssa aina varhaiskasvatuksesta lähtien.
Tarvittavia välineitä voit halutessasi lainata maksutta välineistöpankista.

 

 

Kerhosisältöjen tarvikelistat

Projektipankki on luotu osana LUMA Suomi –ohjelman Projektioppiminen-kehittämishanketta. Projektit on suunnattu erityisesti yläkouluikäisille, mutta osa soveltuu myös ylöspäin eriyttävänä materiaalina 5.-6.-luokkalaisille. Materiaali on vapaasti käytettävissä ja muokattavissa ei-kaupallisiin tarkoituksiin, kunhan mainitsee alkuperäisen lähteen. Jos sinulla korjausehdotuksia projekteihin, kysyttävää niistä tai ehdotuksia uusiksi projekteiksi, ole yhteydessä kehittämishankkeen koordinaattoriin (elina.viro ’at’ tut.fi).

Tukea alkuun

Projektit

Materiaalit sekä opettajalle että oppilaille löytyvät pdf-muodossa otsikoiden takaa.

Hyödyllistä lisätietoa ja materiaalia

Opinnäytetyöt

  • • Rasimus, E. (2017). Kehittämistutkimus yritysyhteistyöprojekteista yläkoulun matematiikan opetuksessa. Diplomityö, Tampereen teknillinen yliopisto.
  • • Hakala, V. (2017). Sirkustaide matematiikan opetuksessa. Diplomityö, Tampereen teknillinen yliopisto.
  • • Hirn, I. (2016). Yritysyhteistyöprojektin kehittämistutkimus perusopetuksen vuosiluokan 9 matematiikassa Diplomityö, Tampereen teknillinen yliopisto.
  • • Ranta-Nilkku, A. (2016). Projektioppiminen yläkoulun matematiikan opetuksessa: oppilaiden kokemuksia funktioprojektista.  Pro gradu -tutkielma, Itä- Suomen yliopisto.
  • • Jäsberg, A. (2016). Yläasteen oppimiskokonaisuus matematiikan ulkona opettamiseen. Diplomityö, Tampereen teknillinen yliopisto.
  • • Salminen, J. (2016). Projektioppiminen matematiikassa liikunnallisilla projekteilla. Diplomityö, Tampereen teknillinen yliopisto.
  • • Viro, E. (2015). Projektioppiminen perusopetuksen vuosiluokkien 7-9 matematiikassa. Diplomityö, Tampereen teknillinen yliopisto.

Artikkelit

Ideoita projektityön tueksi

Kannattaa tutustua

Materiaalipankista löytyvien työohjeiden avulla koulut ja opettajat voivat myös itse järjestää tiede-tai elektroniikkakerhon. Työohjeet on koostettu neljäksi erilliseksi tiedekerhokokonaisuudeksi. Sisältöjä voi myös itse yhdistellä haluamallaan tavalla. Elektroniikkatöiden avulla voi järjestää 6 kerran elektroniikkakerhon, yhden työn tekemiseen on hyvä varata n. 1,5h.

Työohjeissa tarvittavat välineet voi tarkistaa ko. kerhon kohdalla olevasta tarvikelistasta.

Kokonaisuutta 1 suositellaan lapsille, jotka eivät aiemmin ole osallistuneet tiedekerhoihin. Kokonaisuudet 2, 3 ja 4 soveltuvat lapsille, jotka ovat olleet kerhossa aiemmin. Niihin osallistuminen ei kuitenkaan edellytä sisällön 1 käymistä ensin.

Tiedekerho 1

Tervetuloa tiedekerhoon, Aineen olomoudot, Uskotko silmiäsi, Tiheys, Hankaussähkö, Paine, Ilmailun ihmeet ja Karkkitehtuuria

Tarvikelista sisältö 1

Tiedekerho 2

Keittiökemiaa, Palaminen, Energia, Ihmeellinen vesi, Pelit ja taktiikat, Mahtavat magneetit, Aurinkokunta, Valo ja Salakirjoitus

Tarvikelista sisältö 2

Tiedekerho 3

Polymeerit, Geometria, Sähkö ja virtapiiri, Sähkömagnetismi, Topologia, Taikuutta luonnontieteillä, Pulmapelit ja Liikemäärä

Tarvikelista sisältö 3

Tiedekerho 4

Kiteet ja kiteytyminen, Mikroskooppi ja tutkiminen, Ääni ja soitintiede, Optisia harhoja, Painovoiman kumoaminen, Hapan ja emäksinen, Ohjelmointi ja Rikospaikkatutkinta

Tarvikelista sisältö 4

Elektroniikka

Murtohälytin, Liikennevalot, Pimeässä hohtavat valot, Taskulamppu, Kukkavahti ja Robottiötökkä.

Elektroniikkatöitä varten tarvittavia kuumaliimapyssyjä ja juotoskyniä voit kysyä lainaan kerhokauden ulkopuolella.

 

Lisätietoa kerhokokonaisuuksista:

Koordinaattori Laura Salkonen
laura.salkonen@tut.fi
puh. 050 447 9355

Toiminnanjohtaja Susanna Petäjistö
susanna.petajisto@tut.fi
puh. 040 498 1329

ASIANTUNTIJAPANKKI

LUMATElla on asiantuntijapankki, josta opettajat voivat etsiä asiantuntijoita puhumaan omalle tunnilleen.

Asiantuntijapankissa on mukana lukuisia eri alojen tutkijoita ja opettajia, oman alansa asiantuntijoita luonnontieteiden, matematiikan ja tekniikan aloilta.  Luennot ovat ensisijaisesti tarkoitettu lukioille, mutta monet aiheista soveltuvat myös yläkouluun. Lista aiheista ja asiantuntijoista löytyy alla olevasta linkistä ja se päivittyy koko ajan uusien asiantuntijoiden liittyessä mukaan. Asiantuntijan vierailu on koululle maksuton.

Mikäli haluat asiantuntijan vierailulle, ota yhteyttä lumate(at)lumate.fi.

Aiheet ja asiantuntijat

 

KOULUTUKSET

LUMATIKKA – Matematiikan opetuksen ja oppimisen täydennyskoulutusohjelma 2018-2019

LUMATIKKA-ohjelma (15 op) on täydennyskoulutusohjelma matematiikan parissa työskentelevälle opetushenkilöstölle varhaiskasvattajista toisen asteen opettajiin. Koulutuksen tavoitteena on kehittää kaikilla asteilla työskentelevien opettajien matemaattista osaamista ja pedagogisia taitoja. Koulutus on Opetushallituksen rahoittama ja kohderyhmiin kuuluville maksutonta.

Hankevaiheessa koulutus toteutetaan sulautettuna opetuksena, joka sisältää sekä verkossa että lähiopetuksessa suoritettavia osia. Lähiopetuspäiviä myös Tampereella syksyllä 2018. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://lumatikka.luma.fi/.

 

Innolla oppien matematiikkaa – opetuksen iltapäivä 23.8.2018 Tampereen yliopistolla

Kuinka yhä useammat oppilaat saadaan innostumaan matematiikasta ja valitsemaan jatko-opiskelupaikka matematiikkaa hyödyntävältä tieteenalalta? Miten nuorten matematiikan osaamista voidaan parantaa? Tervetuloa opetuksen iltapäivään, jossa edellä mainittuja teemoja pohditaan nykyisen OPS:n näkökulmasta.

Lataa pdf-mainos: Innolla oppien matematiikkaa

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://events.uta.fi/fthd2018/opetusiltapaiva/

 

Tutkivaa oppimista mittalaitteilla Tampereen ammattikorkeakoululla ti 27.3. StarT-tiedefestivaalien yhteydessä

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://www.lumate.fi/2018/03/08/taydennyskoulutusta-mobiililaboratorio-oppimiskokonaisuuksista/

 

 

Maksuton täydennyskoulutus opettajille: innostava matematiikan, ympäristöopin, luonnontieteiden, ohjelmoinnin ja teknologian opetus

Uudet OPSit, projektioppiminen, eheyttävät kokonaisuudet, ohjelmointi… Miten saada oppilaat innostumaan matematiikasta, luonnontieteistä ja teknologiasta?

LUMA SUOMI -ohjelman maksuttomat täydennyskoulutukset esi- ja perusopetukseen tukevat opettajaa arjen koulutyössä uusimpien menetelmien ja materiaalien voimin. Koulutuskalenteri lukuvuodelle 2018-2019 löytyy verkosta. Ensi lukuvuoden ohjelmassa on kaikkiaan 13 verkkokoulutusta, joita voit suorittaa missä ja milloin vain. Lisäksi yhteensä 31 lähikoulutustapahtumaa tarjoavat koulutusmahdollisuuksia ympäri Suomen. Koulut ja kunnat voivat myös edelleen toivoa koulutuksia omalle alueelleen, erityisesti vuodelle 2019. Ohjelmaa rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö ja sen toteuttaa LUMA-keskus Suomi.

 

ProMat – Projektityöskentely matematiikan opetuksessa

Maksuton LUMA-Suomi ohjelman koulutus ala- ja yläkoulun matematiikkaa opettavalle henkilöstölle tarjoaa tukea ja konkreettisia työkaluja projektityöskentelyyn matematiikan opetuksessa sekä tukee osallistumista StarT:iin.

 

START

Tiistaina 5.6.2018 Tampereen yliopistolla järjestetyssä StarT -kauden 2017-2018 huipentavassa StarT-gaalassa palkittiin kauden parhaat kansainväliset ja kansalliset lasten ja nuorten projektitiimit sekä oppimisyhteisöjen hyviä opetuskäytänteitä.

Internationa LUMA StarT award –palkinnot jaettiin tänä vuonna toista kertaa. Palkinto annettiin kolmelle parhaalle luonnontieteisiin, matematiikkaan tai teknologiaan liittyvälle projektityölle, joita lapset ja nuoret ympäri maailmaa ovat toteuttaneet. Voitot menivät tiimeille Portugalista, Turkista sekä Suomesta. Lisäksi International LUMA StarT Education –palkinto jaettiin kolmelle oppimisyhteisölle parhaasta opetuskäytänteestä monialaisen ja ilmiöpohjaisen projektioppimisen toteuttamiseen liittyen. Palkittavat oppimisyhteisöt tulivat Jordaniasta, Turkista ja Suomesta.

StarT -gaalassa palkittiin kunniamaininnalla myös kansallisessa ja kansainvälisessä yleisöäänestyksessä eniten ääniä saaneet projektityövideot sekä opetuskäytännevideo, aktiivisin maa sekä  jaettiin Suomen kansalliset parhaat -palkinnot 10 parhaalle lasten ja nuorten projektitiimille ja 10 oppimisyhteisöille.

Lue lisää palkituista projekteista ja katso videotallenne gaalasta täältä.

Ennakkoilmoittautuminen tulevalle StarT-kaudelle 2018-2019 on alkanut.

Ilmoittaudu mukaan StarT-oppimisyhteisöksi (kerhot, päiväkodit, koulut, perheet) nyt ja saa materiaalia, tukea ja ideoita käyttöösi jo nyt! Ennakkoilmoittautuminen on avoinna 31.10.2018 saakka.

Tule mukaan innostumaan ja oppimaan yhdessä!

Lisätietoja:

Lue lisää StarTista: www.start.luma.fi  

LUMATE-LÄHETTILÄS

Tampereen LUMATE-keskus tarjoaa ilmaisia LUMATE-lähettilään vierailuja oppitunneille (45min). LUMATE-lähettilään tehtävänä on innostaa tulevaisuuttaan suunnittelevia yläkoululaisia matematiikan, fysiikan ja kemian opiskeluun ja kertoa osaamisen hyödyistä riippumatta oppilaiden suunnitelmista tai tavoitteista peruskoulun jälkeen. Tarkoitus ei ole siis mainostaa lukiota, ammattikoulua, pitkää matematiikkaa, yliopistoa, luonnontieteellisiä aloja tai mitään muutakaan yksittäistä alaa tai opintosuuntaa, vaan kertoa, miksi luonnontieteisiin kannattaa suhtautua avoimin mielin.

LUMATE-lähettiläät ovat luonnontieteiden opiskelijoita tai vastavalmistuneita, jotka kertovat omia kokemuksiaan opiskelusta ja luonnontieteiden osaamisen tärkeydestä kaikilla aloilla. Tunnin suunnittelussa on kuultu luonnontieteiden sekä opetuksen asiantuntijoita ja Pohjois-Hervannan koulun 7.- ja 9.-luokkalaisia, joille on myös pidetty testitunnit. Oppilailta kerättiin ennakkotietoa ja toiveita tunnista etukäteen ja tuntien jälkeen oppilailta ja opettajilta pyydettiin palautetta.

Kokemusten ja opettajien palautteen mukaan LUMATE-lähettilään pitämä tunti sopii kahdeksasluokkalaisille tai yhdeksännen luokan syksylle. Lähettilään vierailu sopii motivaatioksi matematiikan, fysiikan tai kemian tunnille, mutta lähettiläs voi tulla mille tahansa tunnille, esimerkiksi opon tunnille. LUMATE-lähettilään pitämän tunnin runko on valmiiksi suunniteltu, mutta vierailua varatessa voi esittää toiveita ja kertoa oppilasryhmän taustasta. LUMATE-lähettiläs voi tuntia pitäessään huomioida, jos ryhmä on esimerkiksi valmiiksi luonnontiedepainotteinen tai luokassa on paljon erityisoppilaita.

Tunnin alussa tehdään lyhyt matematiikkaan, fysiikkaan tai kemiaan liittyvä tiedekoe tai –tehtävä. LUMATE-lähettiläs tuo mukanaan tarvittavat materiaalit, mutta etukäteen olisi hyvä tietää kuinka paljon oppilaita on ja millaisessa tilassa tunti pidetään, onko esimerkiksi vesipisteitä käytettävissä. Tilassa tulisi olla mahdollisuus käyttää PowerPoint-esitystä. Tunnin on tarkoitus olla keskusteleva, oppilaat saavat osallistua tunnin kulkuun ja voivat esittää LUMATE-lähettiläälle kysymyksiä.

Tilaa ilmainen LUMATE-lähettilään vierailu oppitunnille osoitteesta lumate@lumate.fi.

YHTEYSHENKILÖKSI

Alla olevasta linkistä pääsette ilmoittautumaan LUMATE-yhteyshenkilöksi.

Ilmoittaudu