KERHOT

Tule tutkimaan luonnontieteellisisä ilmiöitä innostavasti ja elämyksellisesti!

LUMATE-keskus tarjoaa erilaisia tiede-, elektroniikka, ohjelmointi- ja robotiikka-aiheisia kerhoja peruskouluikäisille lapsille ja nuorille vuosittain sekä syys- että kevätlukukaudella. Ilmoittautuminen syksyn kerhoihin avataan syyskuussa ja kevään kerhoihin tammikuussa.

Kerholaiset valitaan arpomalla, mikäli ilmoittautuneita on enemmän kuin kerhopaikkoja. Jokaiseen kerhoon mahtuu 12 innokasta osallistujaa. Kerhoja ohjaavat LUMATE-keskuksen innostavat ja osaavat ohjaajat, jotka ovat pääosin Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston luonnontieteiden ja/tai kasvatustieteiden opiskelijoita. Varsinainen kerhokerta kestää 60/90 minuuttia. Lapset ovat kerhossa ilman vanhempiaan. Kerhon päätyttyä ohjaaja saattaa lapset ulko-ovelle. Kerhossa ollaan sisävaatteilla ja päälle puetaan kerhosta saatava laboratoriotakki. Sisäkengät/tossut voi halutessaan ottaa mukaan ja pitkät hiukset on hyvä laittaa kiinni. Kerholaisia ei ole vakuutettu LUMATE-keskuksen puolesta.

Kerhotoimintaan liittyviin kysymyksiin vastaa koordinaattori Laura Salkonen, laura.salkonen(at)tuni.fi, puh. 050 4479 335

LUMATE-luokka
Tampereen teknillinen lukio,

Hepolamminkatu 10,
33720 Tampere,
Lukio-rakennus, 2.
Puhelin: 050 417 6493 (kerho aikoina)

Luonnontieteen luokka
Tampereen yliopisto

Åkerlundinkatu 5
33100 Tampere
Virta-rakennus, 2.krs.

HUOM! Sivuja ei enää päivitetä. Uudet kotisivumme löytyvät osoitteesta tuni.fi/juniversity

https://sites.tuni.fi/juniversity/lapset-6-12/kerhot/

https://sites.tuni.fi/juniversity/nuoret-13-18/kurssit-ylakoululaisille/

Tule mukaan tutkimaan luonnontieteellisiä ilmiöitä innostavasti ja elämyksellisesti!

Syksyllä 2019 on luvassa suosittuja sisältöjä niin tiedekerhojen kuin elektroniikan ja robotiikankin parista. Kerhot käynnistyvät koulujen syyslomaviikon jälkeen, viikolla 42. Sisältöjä löytyy sekä ala- että yläkouluikäisille. Ilmoittautuminen syksyn kerhoihin avataan syyskuussa, tiedotamme lisää kerhoista vielä elokuun aikana, pysy kuulolla!

Kerhoihin ja niiden sisältöihin voi tutustua tarkemmin täällä: https://www.lumate.fi/2019/01/23/kerhot-sisalto/  

Lisätietoja kerhotoiminnasta:

Koordinaattori Laura Salkonen
laura.salkonen@tuni.fi
puh. 050 447 9335

Koordinaattori Eeva Mäkelä
eeva.makela@tuni.fi
puh. 050 4478 428

Kevään 2019 kerhot

Aika: ma 4.3.2019 – pe 10.5.2019 (ajat vaihtelevat kerhoittain kts. alla, kerhoja ei järjestetä kiirastorstaina 18.4.)

Paikat:

LUMATE-luokka, Tampereen teknillinen lukio, Hepolamminkatu 10, L-talo

Luonnontieteen luokka, Tampereen yliopiston Virta-rakennus, Åkerlundinkatu 5

Sampolan kirjasto, Sammonkatu 2, Neuvotteluhuone

Sisällöt:

Teknillinen lukio (TekLu)

Ti klo 17-18, viikot 10-17, Keksi ja kokeile laboratoriossa, 1.-3.lk

Ti klo 18:30-19.30, viikot 10-17, Keksi ja kokeile laboratoriossa, 4.-6.lk

Ti klo 17-18:30, viikot 10-15, Micro:bits –ohjelmointikerho, 4.-6.lk

Ke klo 17-18, viikot 10-17, STEAM – Luovaa luonnontiedettä, 1.-3.lk

Ke klo 18.30-19.30, viikot 10-17, STEAM – Luovaa luonnontiedettä, 4.-6.lk

To klo 17-18:30, viikot 10-15, WeDo -legorobottikerho, 1.-3.lk

To klo 17:30-19, viikot 10-15, Peliteknologiaa, 6.-8.lk (Lisätiedot ja erillinen ilmoittautuminen: https://www.lumate.fi/2019/01/30/peliteknologiaa-6-8-luokkalaisille/ )

Tampereen yliopiston keskustakampus (Virta)

To klo 17-18:00, viikot 10-19, STEAM – Luovaa luonnontiedettä, 1.-3.lk

To klo 18:30-19:30, viikot 10-19, STEAM – Luovaa luonnontiedettä, 4.-6.lk

Sampola

Ke klo 17-18, viikot 10-17, Ohjelmointikerho, 3.-6.lk

Tiedekerhot ovat Tampereen LUMATE-keskuksen toteuttamia. Ohjaajat ovat innostavia ja osaavia Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston opiskelijoita. Tiedekokeissa on huomioitu lasten turvallisuus ja työvälineet ovat helppokäyttöisiä ja lapsille sopivia.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuessasi, tarkista huolellisesti, että ilmoittaudut oikeaan paikkaan ja oikean ikäryhmän kerhoon. Voit halutessasi ilmoittautua useampaan kerhoon, mutta suuren suosion vuoksi yksi lapsi voi osallistua vain yhteen kerhoon/lukukausi. Ilmoittautuminen verkkolomakkeella: https://link.webropolsurveys.com/S/B4CD89CF03424540

Kerhotoimintamme on osallistujille maksutonta, ainoastaan elektroniikka- ja teknologiakerhoista keräämme 20€ suuruisen tarvikemaksun. Halutessaan kerhotoimintaa voi tukea vapaaehtoiselle kerhomaksulla.

Jokaiseen kerhoon mahtuu 12 lasta. Mikäli ilmoittautuneita on enemmän, osallistujat valitaan arpomalla.  Kaikille ilmoittautuneille tiedotetaan valinnasta sähköpostitse viimeistään to 21.2.2019.

Olemme uudistaneet tiedekerhoja vanhat suosikit säilyttäen, mutta uusia ideoita rinnalle tuoden. Uusia kokonaisuuksia on tulossa kaiken kaikkiaan viisi, joista keväällä 2019 ohjelmistoon nousee STEAM  ̶  luovaa luonnontiedettä sekä Keksi ja kokeile laboratoriossa.

Tulossa seuraaville kausille myös Lumoava luonnontutkimus, Ihmeelliset ilmiöt ympärillämme sekä Arvoituksellinen avaruus.

 

STEAM  ̶  Luovaa luonnontiedettä (1.-3.lk ja 4.-6.lk)

Opi ja oivalla luonnontieteitä uudessa valossa! Tässä tiedettä ja teknologiaa taiteen keinoin yhdistävässä kerhossa päästään yhdistämään taide ja robotiikka sekä 3D ja rakentelu. Luovuus ja teknologia tukevat toisiaan ja avaavat uudenlaiset mahdollisuudet omien ideoiden toteuttamiselle mm. liikkuvan kuvan ja äänen keinoin. Kesto 8 kertaa á 1h.

Keksi ja kokeile laboratoriossa (1.-3.lk ja 4.-6.lk)

Opi ja oivalla laboratoriossa! Tässä kerhossa pipetti, koeputki ja mikroskooppi tulevat tutuksi, kun toiminnallisten tutkimusten kautta lähestytään luonnontieteellisiä ilmiöitä. Innostavasti, itse tehden päästään kokeilemaan ja näkemään, miten muodostuu sokerisateenkaari tai kuinka perunasta saadaan sähköä. Pue päällesi laboratoriotakki ja suojalasit, oletko valmis? Kesto 8 kertaa á 1h.

Elektroniikkakerho (3.-6.lk)

Opi ja oivalla elektroniikasta! Tässä kerhossa tutkitaan yhdessä elektronisia komponentteja ja niiden toimintaa virtapiirissä. Kerhon aikana tutustumme aiheeseen teorian ja hauskojen rakennusprojektien avulla. Aikaisempi kokemus elektroniikkatöistä ei ole välttämätöntä. Kerhossa opimme käyttämään mm. juotoskyniä ja kuumaliimapyssyjä. Kesto 6 kertaa á 1,5h. Elektroniikkakerhosta kerätään 20€ tarvikemaksu.

WeDo-Legorobottikerho (1.-3.lk)

Tässä kerhossa tutustutaan robotiikkaan ja ohjelmointiin suunnittelemalla, rakentamalla ja ohjelmoimalla LEGO WeDo 2.0 robotteja. Kerho sopii hyvin ensimmäiseksi tutustumiseksi robotiikkaan ja ohjelmointiin mutta tarjoaa myös sopivaa haastetta hieman kokeneemmillekin. Kesto 6 kertaa á 1,5h.

EV3-Legorobottikerho (4.-6.lk ja 7.-9.lk)

Tässä kerhossa rakennetaan ja ohjelmoidaan mm. EV3-legorobotteja. Pääset suunnittelemaan oman robottisi omien ideoittesi pohjalta tai vaihtoehtoisesti voit rakentaa robottisi olemassa olevien ohjeiden avulla. Kesto 6 kertaa á 1,5h.

Ohjelmointikerho (3.-6.lk)

Uudistuneessa ohjelmointikerhossa ohjelmoidaan pieniä pelejä Scratch-ympäristössä. Pelimekaniikkojen ohjelmoinnin lisäksi harjoitellaan pelihahmojen animointia sekä äänien hyödyntämistä. Ohjelmointi tapahtuu tietokoneilla symbolista ohjelmointia hyödyntämällä. Osallistujalta odotetaan hieman ohjelmoinnin perusrakenteiden tuntemusta, joka on voitu hankkia esimerkiksi LUMATEn (aiemmassa) ohjelmointikerhossa tai koulun ohjelmointioppitunneilla. Kesto 8 kertaa á 1h.

Micro:bits –ohjelmointikerho (4.-6.lk ja 7.-9lk)

Tässä kerhossa tutustutaan pieniin, taskukokoisiin Micro:bit -tietokoneisiin. Micro:bitillä voi tehdä nopeasti ja helposti pieniä koodeja hyödyntäen painonappeja, ravistusta tai muita toiminnallisuuksia tai yhdistää sen erilaisiin sensoreihin. Kerhon aikana ohjelmoidaan micro:bitillä peli ja jokin vapaavalintainen oma projekti kuten robotti tai peli. Koodauskielinä lohkot ja Python. Kesto 6 kertaa á 1,5h.

Koruja ja kosmetiikkaa – Tiedettä ja tekniikkaa! (6.-8.lk)

Tässä kokonaisuudessa yhdistetään kemiaa ja kosmetiikkaa, luovuutta ja teknologiaa korujen parissa, sekä tutustutaan ohjelmoinnin perusteisiin. Kesto 6 kertaa á 1,5h.

Peliteknologiaa (6.-8.lk.)

Tässä kokonaisuudessa tutustutaan ohjelmoinnin perusteisiin Scratchin, Arduinon ja Pythonin avulla.  Ohjelmoimme oman pelin sekä rakennamme siihen ohjaimen. Aiempaa kokemusta ohjelmoinnista tai elektroniikkatöistä ei tarvita, mutta kokeneemmiltakaan eivät tekeminen tai mielenkiinto lopu kesken. Kesto 6 kertaa á 1,5h. Kerhosta kerätään 20€ tarvikemaksu.

Lisätietoja kerhoista:
Koordinaattori Laura Salkonen
laura.salkonen(at)tuni
puh. 050 4479 335

Koordinaattori Eeva Mäkelä
eeva.makela(at)tuni.fi
puh. 050 4478 428

LEIRIT

Kesäleirit 2019

LUMATE-keskuksen suositut tiedekesäleirit järjestettiin jälleen kahdella ensimmäisellä kesälomaviikolla. Sekä ilmoittautuminen että leirit ovat tältä kaudelta päättyneet.

Kurkkaa leirien tunnelmia ja kuvia tästä.

Kesäleirit 2019

Leireillä tutustutaan monipuolisesti erilaisiin teemoihin luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian parista. Ohjelma sisältää mm. erilaisia tiedekokeita, robotiikkaa, tutkimista, vierailuja, pelailua sekä mukavaa yhdessäoloa.

Aika: 3.-7.6. sekä 10.-14.6. 2019. Leirit ovat päiväleirejä, ma-pe klo 9-15.

Paikka: Tampereen teknillinen lukio, Hepolamminkatu 10, 33720 Tampere. Lisäksi teemme leirikohtaisesti vierailuja esim. Tampereen yliopistoon,  yrityksiin tai museoihin.

Ohjaajat: Leirejä ohjaavat LUMATE-keskuksen innostavat ja osaavat ohjaajat, jotka ovat pääosin Tampereen yliopiston luonnontieteiden ja/tai kasvatustieteiden opiskelijoita. Jokaisella leirillä on 4 ohjaajaa.

Hinta: 75€ sis. lämpimän lounaan, tapaturmavakuutuksen ja ohjelman ml. mahdolliset kuljetukset vierailukohteisiin.

Ilmoittautuminen leireille on päättynyt ja kaikki leiripaikat ovat täynnä. Mahdollisia peruutuspaikkoja v oi kysyä sähköpostitse laura.salkonen(at)tuni.fi.

Tiedekesäleirit 7-9-vuotiaille (leirit ovat samansisältöiset)

Tiedekesäleirit 10-12 –vuotiaille (leirit ovat samansisältöiset)

Tiedekesäleiri 13-15-vuotiaille

       

Tunnelmia kesän 2017 leireiltä, joissa mm. soitettiin banaanipianoa, tutustuttiin Nao-robottiin, tehtiin jännittäviä tiedekokeita ja tutustuttiin Tampereen teknillisen yliopiston geolaboratorioon sekä ajeltiin robottibussilla.

Lisätietoja: Tampereen LUMATE-keskus, koordinaattori Laura Salkonen, laura.salkonen@tuni.fi, puh. 050 4479 335

Café Scientifique - Tiedekahvila

HUOM! Sivuja ei enää päivitetä. Uudet kotisivut löytyvät osoitteesta tuni.fi/juniversity

Café Scientifique –tiedekahvilat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia yleisöluentoja ajankohtaisista aiheista. Luennoitsijoina nähdään tieteen piiristä oman alansa huippuja; tutkijoita, professoreita, tieteen popularisoijia ja muita asiantuntijoita. Tiedekahvila kokoontuu Tampereen pääkirjasto Metson Lehmus-salissa koulukuukausittain.

Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali
Pirkankatu 2
33101 Tampere

Kevään 2019 Tiedekahvilat

Syksyn 2018 Tiedekahvilat

Kevään 2018 Tiedekahvilat

Syksyn 2017 Tiedekahvilat

TIEDEPYSÄKKI

HUOM! Sivuja ei enää päivitetä. Uudet kotisivumme löytyvät osoitteesta tuni.fi/juniversity

https://sites.tuni.fi/juniversity/lapset-6-12/tiedepysakit/

Tiedepysäkit ovat avoimia ja maksuttomia tiedetyöpajoja kaikille ala- ja yläkouluikäisille. Tiedepysäkeillä on useita erillisiä pieniä työpajoja, joiden kiertämiseen kuluu noin 1h. Paikalle voi tulla yksin, kaverin tai vanhempien kanssa mihin aikaan tahansa aukioloajan puitteissa. Nuorimmilla osallistujilla on hyvä olla huoltaja tai esim. vanhempi sisarus mukanaan, sillä työpajoissa kierretään itsenäisesti, vaikkakin ohjaajien opastuksella. Tiedepysäkkiä ohjaavat LUMATE-keskuksen osaavat ja innostavat ohjaajat. Ei erillistä ilmoittautumista. Tiedepysäkit järjestetään Tampereen teknillisellä lukiolla osoitteessa Hepolamminkatu 10, 33720 Tampere (L-talo, 2krs.) joka toinen maanantai klo 17:30-19.

Kiitos kaikille kevään 2019 tiedepysäkkikävijöille! Pysäkit jatkuvat taas ensi syksynä, seuraa tiedotustamme.

Lisätietoa tiedepysäkeistä:
Koordinaattori Laura Salkonen
laura.salkonen@tuni.fi
puh. 050 447 9335

Koordinaattori Eeva Mäkelä
eeva.makela@tuni.fi
puh. 050 447 8428

Kevään 2019 Tiedepysäkit

Ma 4.3. klo 17:30-19 Taikatemput luonnontieteillä

Ma 18.3. klo 17:30-19 Ääni ja musiikki 

Ma 1.4. klo 17:30-19 Vesi ja luonnonilmiöt

Ma 15.4. klo 17:30-19 Taidetta tieteillä

Ma 29.4. klo 17:30-19 Vapun juhlintaa ja pakohuoneita. 

Viime kauden tiedepysäkit

Syksy 2018

Ma 3.9. 17:30-19 “Luontoilta”

Ma 17.9. 17:30-19 “Sähkö”

Ma 1.10. 17:30-19 “Robotiikkaa ja ohjelmointia alakouluikäisille”

Ti 16.10. ja Ke 17.10. klo 9-14 “Syyslomatiedepysäkit”

Ma 29.10. 17:30-19 “Valo”

Ma 12.11. 17:30-19 “Matematiikka”

Ma 26.11. 17:30-19 “Robotiikkaa yläkoululaisille”

Kevät 2018

Ma 29.1. 17:30-19 ”Ohjelmoi sääasema”

Ma 12.2. 17:30-19 ”Ihmisen anatomia”

Ma 26.2. HIIHTOLOMA (ei tiedepysäkkiä)

Ma 12.3. 17:30-19 ”Pelit ja taktiikka”

Ma 26.3. 17:30-19 ”Keittiökemiaa”

Ma 9.4. 17:30-19 ”Avaruus”

Ma 23.4. 17:30-19 ”Rikostutkinta”

LUMATE-luokka
Tampereen teknillinen lukio,

Hepolamminkatu 10,
33720 Tampere,
Lukio-rakennus, 2.krs

LASTEN AKATEMIA

HUOM! Sivuja ei enää päivitetä. Uudet kotisivut löytyvät osoitteesta tuni.fi/juniversity

https://sites.tuni.fi/juniversity/lapset-6-12/lasten-akatemia/

Tunnet varmaan jonkun, joka on opiskellut yliopistossa. Ehkä opettajasi, vanhempasi tai lääkäri, jonka vastaanotolla olet käynyt? Yliopisto on kuin koulu aikuisille. Tampereen lasten akatemiassa on luentoja kiinnostavista aiheista, viisaita opettajia ja professoreja, luentosali ja luennoista saatava opintokirja. Aivan niin kuin oikeassa yliopistossa! Lasten akatemian tarkoituksena on innostaa Sinua kyselemään, ottamaan selvää ja tutkimaan. Lasten akatemiassa voit opiskella, jos olet 7-10 -vuotias. Luennoille ei tarvitse ilmoittautua. Luennot on tarkoitettu lapsille, tarvittaessa myös heidän henkilökohtaiset avustajansa ovat tervetulleita.

Lisätiedot: http://www.uta.fi/lastenakatemia/

Tulevat lasten akatemiat

Lauantaina 4.5. klo 11.00-12.00 Tampereen yliopiston keskustakampuksella (Kalevantie 4), Päätalo, luentosali A1.

Tietokirjailija ja tohtorikoulutettava Sami Keto tarkastelee työkseen ihmisen ja muun elämän välistä suhdetta. Tälla lasten akatemian luennolla syvennymmekin Samin johdolla pohtimaan, miten voisimme paremmin jakaa maapalloa muun elämän kanssa.

Lue lisää: https://www.tuni.fi/fi/ajankohtaista/tampereen-lasten-akatemia-miksi-olemme-osa-luontoa

Lisätietoja: kyosti.koskela@tuni.fi

****************************************************************************************************

Lasten akatemian tekevät Sinulle yhteistyössä

TAPAHTUMAT

Molekyylibiologian laboratoriokurssi lukiolaisille 22.-24.3.

Tutustu Life science-tutkijan elämään ja molekyylibiologian perustöihin lukiolaisten omalla laboratoriokurssilla! Kurssilla tutustutaan molekyylibiologian perusmenetelmiin tekemällä DNA- ja proteiinitöitä. Opiskelijat pääsevät itse tekemään mm. PCR-reaktioita, ajamaan geelielektroforeeseja sekä analysoimaan vasta-ainevärjäyksellä proteiinin tuottonäytteitä. Molekyylibiologian töiden lisäksi kurssilla opitaan myös turvallista työskentelyä laboratoriossa.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://www.lumate.fi/2019/03/06/molekyylibiologia/

LUMATE-kurssi 2. asteen opiskelijoille keväällä 2019

Kurssilla tutustutaan laaja-alaisesti matemaattis-luonnontieteellis-teknisiin tieteenaloihin. Kurssi pitää sisällään erilaisia teemoja, muun muassa syöpätutkimusta, yliopistofysiikkaa, solu- ja kudosteknologiaa, robotiikkaa sekä uusiutuvaa energiaa. Teemat käsittävät lyhyehköjä teoriaosuuksia ja hands on- työskentelyä.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://www.lumate.fi/2019/01/31/lumate-kurssi/

Yläkoulun matematiikan kertauskurssi hiihtolomaviikolla

Ensisijaisesti 9.luokkalaisille suunnatulla yläkoulun matematiikan kertauskurssilla vahvistetaan yläkoulun matematiikan oppisisältöjä toiminnallisesti keskittyen opetussuunnitelman tämän hetken keskeisimpiin ja ongelmallisimpiin sisältöihin sekä luodaan yhteyksiä eri aihealueiden välille. Kurssi on kehitetty siten, että se soveltuu yhtälailla lähtötasoltaan heikommille kuin vahvemmillekin osaajille.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://www.lumate.fi/2018/12/19/kertauskurssi/

Business meets luonnontieteet – uudenlainen kurssikokonaisuus nuorille alkaa helmikuussa 2019

Fyysikosta toimitusjohtajaksi tai myyntitykistä suoraan virtuaalitodellisuuteen? Millainen on palvelumuotoilijan tai bioanalyytikon päivä? Entäpä mitä tapahtuu kuvausstudion lavasteissa tai mobiililaitteiden tutkimusyksikössä? Ajatteletko tietäväsi, mille alalle kouluttaudut ja millaisia työtehtäviä se tuo tullessaan? Tampereen LUMATE-keskus ja yhteistyöyritykset tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä mukaan näkemään ja kokemaan, mitä erilaisten työtehtävien parissa tapahtuu. Tule kumoamaan ennakkokäsityksesi tai löytämään itseäsi kiinnostava polku kohti tulevaisuuden poikkitieteellistä ja monimuotoista työelämää.

Tarjolla on mielenkiintoisia uratarinoita, toiminnallista tekemistä sekä verkostoitumismahdollisuuksia 8.-9. luokkalaisille sekä lukiolaisille.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://www.lumate.fi/2018/12/12/business-meets-luonnontieteet/

21.4 – 22.4.2018 Avoin Tiedeteatteri: Kuinka tietokone ajattelee?

Kuinka tietokone ajattelee? Mikä on bitti? Tai looginen portti? Miten transistori liittyy tähän kaikkeen? Vastaukset kaikkiin näihin kysymyksiin selviävät Avoimen Tiedeteatterin: “Kuinka tietokone ajattelee?” -esityksessä! Tiedeteatterissa opettelemme digitaalitekniikan perusteita ja rakennamme yhdessä yksinkertaisen yhteenlaskukoneen. Esityksen kohderyhmä on erityisesti lapset 4.-luokkalaisista ylöspäin.

Esitykset järjestetään Tampereen teknillisellä yliopistolla ja ne ovat ilmaisia. Niihin voi ennakkovarata paikkoja, tarkemmat esitysajat ja ennakkovaraus osoitteessa http://www.tiedeteatteri.fi/ennakkovaraukset/

Lisätietoja: http://www.tiedeteatteri.fi/