KERHOT

Tule tutkimaan luonnontieteellisisä ilmiöitä innostavasti ja elämyksellisesti!

LUMATE-keskus tarjoaa erilaisia tiede-, elektroniikka, ohjelmointi- ja robotiikka-aiheisia kerhoja peruskouluikäisille lapsille ja nuorille vuosittain sekä syys- että kevätlukukaudella. Ilmoittautuminen syksyn kerhoihin avataan elokuussa ja kevään kerhoihin tammikuussa.

Kerholaiset valitaan arpomalla, mikäli ilmoittautuneita on enemmän kuin kerhopaikkoja. Jokaiseen kerhoon mahtuu 12 innokasta osallistujaa. Kerhoja ohjaavat LUMATE-keskuksen innostavat ja osaavat ohjaajat, jotka ovat pääosin Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston luonnontieteiden ja/tai kasvatustieteiden opiskelijoita. Varsinainen kerhokerta kestää 60/90 minuuttia. Lapset ovat kerhossa ilman vanhempiaan. Kerhon päätyttyä ohjaaja saattaa lapset ulko-ovelle. Kerhossa ollaan sisävaatteilla ja päälle puetaan kerhosta saatava laboratoriotakki. Sisäkengät/tossut voi halutessaan ottaa mukaan ja pitkät hiukset on hyvä laittaa kiinni. Kerholaisia ei ole vakuutettu LUMATE-keskuksen puolesta.

Kerhotoimintaan liittyviin kysymyksiin vastaa koordinaattori Laura Salkonen, laura.salkonen(at)tuni.fi, puh. 050 4479 335

LUMATE-luokka
Tampereen teknillinen lukio,

Hepolamminkatu 10,
33720 Tampere,
Lukio-rakennus, 2.
Puhelin: 050 417 6493 (kerho aikoina)

Luonnontieteen luokka
Tampereen yliopisto

Åkerlundinkatu 5
33100 Tampere
Virta-rakennus, 2.krs.

Tule mukaan tutkimaan luonnontieteellisiä ilmiöitä innostavasti ja elämyksellisesti!

Syksyn kerhokausi on päättynyt, kiitos kaikille kerhotoimintaamme osallistuneille! Ilmoittautuminen kevään kerhoihin avataan tammikuussa, seuraattehan ilmoittelua kotisivuillamme.

Lisätietoja kerhotoiminnasta:

Koordinaattori Laura Salkonen
laura.salkonen@tuni.fi
puh. 050 447 9335

Toiminnanjohtaja Susanna Petäjistö
susanna.petajisto@tuni.fi
puh. 040 198 1329

Kerhosisältöjä päivitetty, tutustu uusiin kerhoihin alla!

Tiedekerhoja on olemassa neljällä eri sisällöllä. Sisältöä 1 suositellaan lapsille, jotka eivät aiemmin ole osallistuneet tiedekerhoihin. Sisältöjä 2, 3 ja 4 suositellaan lapsille, jotka ovat olleet kerhossa aiemmin. Niihin osallistuminen ei kuitenkaan edellytä sisällön 1 käymistä ensin.

Tiedekerho 1 sisältää kerrat ”Tervetuloa tiedekerhoon, Aineen olomuodot, Uskotko silmiäsi?, Tiheys, Hankaussähkö, Paine, Ilmailun ihmeet ja Karkkitehtuuria”. Sisältö 1 soveltuu kaikille, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet tähän kerhoon ja sitä suositellaan ensimmäiseksi tiedekerhoksi. Kesto 8 kertaa á 1h.

Tiedekerho 2 (ei syksyllä 2018) sisältää kerrat ”Keittiökemiaa, Palaminen, Energia, Ihmeellinen vesi, Pelit ja taktiikat, Mahtavat magneetit, Aurinkokunta, Valo ja Salakirjoitus”. Sisältöä 2 suositellaan niille, jotka ovat käyneet sisällön 1, mutta se sopii myös ensimmäiseksi kerhoksi. Kesto 9 kertaa á 1h.

Tiedekerho 3 sisältää kerrat ”Polymeerit, Geometria, Sähkö ja virtapiiri, Sähkömagnetismi, Topologia, Taikuutta luonnontieteillä, Pulmapelit ja Liikemäärä”. Sisältöä 3 suositellaan niille, jotka ovat käyneet sisällön 1, mutta se sopii myös ensimmäiseksi tiedekerhoksi. Kesto 8 kertaa á 1h.

Tiedekerho 4 (ei syksyllä 2018) sisältää kerrat ”Kiteet ja kiteytyminen, Mikroskooppi ja tutkiminen, Ääni ja soitintiede, Optisia harhoja, Painovoiman kumoaminen, Hapan ja emäksinen, Ohjelmointi ja Rikospaikkatutkinta”. Sisältöä 4 suositellaan niille, jotka ovat käyneet sisällön 1, mutta se sopii myös ensimmäiseksi tiedekerhoksi. Kesto 8 kertaa á 1h.

Tiedettä tyttöporukalla (ei syksyllä 2018) on tyttöjen oma tiedekerho. Se sisältää kerrat ”Tervetuloa tiedekerhoon, Aineen olomuodot, Uskotko silmiäsi?, Tiheys, Hankaussähkö, Paine, Huulirasvan teko ja Karkkitehtuuria” eli vastaa pääpiirteittäin sisältöä 1. Osallistua voivat tytöt, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet tähän kerhoon tai muuhun sisällön 1 kerhoon. Suositellaan ensimmäiseksi tiedekerhoksi. Kesto 8 kertaa á 1h.

Elektroniikkakerhossa tutkitaan yhdessä elektronisia komponentteja ja niiden toimintaa virtapiirissä. Kerhon aikana tutustumme aiheeseen teorian ja hauskojen rakennusprojektien avulla. Aikaisempi kokemus elektroniikkatöistä ei ole välttämätöntä. Kerhossa opimme käyttämään mm. juotoskyniä ja kuumaliimapyssyjä. Kesto 6 kertaa á 1,5h. Elektroniikkakerhosta kerätään 20€ tarvikemaksu.

Uudistuneessa Ohjelmointikerhossa ohjelmoidaan pieniä pelejä Scratch-ympäristössä. Pelimekaniikkojen ohjelmoinnin lisäksi harjoitellaan pelihahmojen animointia sekä äänien hyödyntämistä. Ohjelmointi tapahtuu tietokoneilla symbolista ohjelmointia hyödyntämällä. Osallistujalta odotetaan hieman ohjelmoinnin perusrakenteiden tuntemusta, joka on voitu hankkia esimerkiksi LUMATEn (aiemmassa) ohjelmointikerhossa tai koulun ohjelmointioppitunneilla. Kesto 8 kertaa á 1h.

WeDo-Legorobottikerhossa tutustutaan robotiikkaan ja ohjelmointiin suunnittelemalla, rakentamalla ja ohjelmoimalla LEGO WeDo 2.0 robotteja. Kerho sopii hyvin ensimmäiseksi tutustumiseksi robotiikkaan ja ohjelmointiin mutta tarjoaa myös sopivaa haastetta hieman kokeneemmillekin. Kerho on suunnattu 1.-3. luokkalaisille. Kesto 6 kertaa á 1,5h.

EV3-Legorobottikerhossa (ei syksyllä 2018) rakennetaan ja ohjelmoidaan mm. EV3-legorobotteja. Pääset suunnittelemaan oman robottisi omien ideoittesi pohjalta tai vaihtoehtoisesti voit rakentaa robottisi olemassa olevien ohjeiden avulla. Kerho on suunnattu 4.-9.luokkalaisille. Kesto 6 kertaa á 1,5h.

Micro:bits -ohjelmointikerhossa tutustutaan pieniin, taskukokoisiin Micro:bit -tietokoneisiin. Micro:bitillä voi tehdä nopeasti ja helposti pieniä koodeja hyödyntäen painonappeja, ravistusta tai muita toiminnallisuuksia tai yhdistää sen erilaisiin sensoreihin. Kerhon aikana koodataan micro:bitillä peli ja jokin vapaavalintainen oma projekti kuten robotti tai peli. Koodauskielinä lohkot ja Python. Kesto 6 kertaa á 1,5h.

Koruja ja kosmetiikkaa – Tiedettä ja tekniikkaa! Tässä 6.-8.luokkalaisille suunnatussa kerhossa yhdistetään kemiaa ja kosmetiikkaa, luovuutta ja teknologiaa korujen parissa, sekä tutustutaan ohjelmoinnin perusteisiin. Kerho järjestetään ensimmäisen kerran syksyllä 2018, alk. vk 43. Kerhoon on erillinen ilmoittautuminen myöhemmin. Kesto 6 kertaa á 1,5h.

Lisätietoa kerhoista:
Koordinaattori Laura Salkonen
laura.salkonen(at)tuni.fi
puh. 050 447 9335

Toiminnanjohtaja Susanna Petäjistö
susanna.petajisto(at)tuni.fi
puh. 040 198 1329

LEIRIT

Kesäleirit 2018

LUMATE-keskuksen suositut tiedekesäleirit järjestetään jälleen kahdella ensimmäisellä kesälomaviikolla.

Leireillä tutustutaan monipuolisesti erilaisiin teemoihin luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian parista. Ohjelma sisältää mm. erilaisia tiedekokeita, robotiikkaa, tutkimista, vierailuja, pelailua sekä mukavaa yhdessäoloa.

Aika: 4.-8.6. sekä 11.-15.6. 2018. Leirit ovat päiväleirejä, ma-pe klo 9-15.

Paikka: Tampereen teknillinen lukio, Hepolamminkatu 10, 33720 Tampere. Lisäksi teemme leirikohtaisesti vierailuja esim.  Museokeskus Vapriikkiin, Tampereen teknilliselle yliopistolle sekä yrityksiin.

Ohjaajat: Leirejä ohjaavat LUMATE-keskuksen innostavat ja osaavat ohjaajat, jotka ovat pääosin Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston luonnontieteiden ja/tai kasvatustieteiden opiskelijoita. Jokaisella leirillä on 4 ohjaajaa.

Hinta: 75€ sis. lämpimän lounaan, tapaturmavakuutuksen ja ohjelman ml. mahdolliset kuljetukset vierailukohteisiin.

Ilmoittautuminen leireille on päättynyt.

Tiedekesäleirit 7-9-vuotiaille (leirit ovat samansisältöiset)

Tiedekesäleirit 10-12 –vuotiaille (leirit ovat samansisältöiset)

Tiedekesäleiri 13-15-vuotiaille

       

Tunnelmia kesän 2017 leireiltä, joissa mm. soitettiin banaanipianoa, tutustuttiin Nao-robottiin, tehtiin jännittäviä tiedekokeita ja tutustuttiin Tampereen teknillisen yliopiston geolaboratorioon sekä ajeltiin robottibussilla.

Lisätietoja: Tampereen LUMATE-keskus, koordinaattori Laura Salkonen, laura.salkonen@tut.fi, puh. 050 4479 335

Café Scientifique - Tiedekahvila

Café Scientifique –tiedekahvilat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia yleisöluentoja ajankohtaisista aiheista. Luennoitsijoina nähdään tieteen piiristä oman alansa huippuja; tutkijoita, professoreita, tieteen popularisoijia ja muita asiantuntijoita. Tiedekahvila kokoontuu Tampereen pääkirjasto Metson Lehmus-salissa koulukuukausittain.

Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali
Pirkankatu 2
33101 Tampere

Kevään 2019 Tiedekahvilat

Tiedekahvilat jatkuvat jälleen ensi kaudella, tervetuloa!

Syksyn 2018 Tiedekahvilat

Kevään 2018 Tiedekahvilat

Syksyn 2017 Tiedekahvilat

TIEDEPYSÄKKI

Tiedepysäkit ovat avoimia ja maksuttomia tiedetyöpajoja kaikille ala- ja yläkouluikäisille. Tiedepysäkeillä on useita erillisiä pieniä työpajoja, joiden kiertämiseen kuluu noin 1h. Paikalle voi tulla yksin, kaverin tai vanhempien kanssa mihin aikaan tahansa aukioloajan puitteissa. Nuorimmilla osallistujilla on hyvä olla huoltaja tai esim. vanhempi sisarus mukanaan, sillä työpajoissa kierretään itsenäisesti, vaikkakin ohjaajien opastuksella. Tiedepysäkkiä ohjaavat LUMATE-keskuksen osaavat ja innostavat ohjaajat. Ei erillistä ilmoittautumista. Tiedepysäkit järjestetään Tampereen teknillisellä lukiolla osoitteessa Hepolamminkatu 10, 33720 Tampere (L-talo, 2krs.) joka toinen maanantai klo 17:30-19.

Kevään 2019 Tiedepysäkit

Ensi kaudella järjestetään jälleen suosittuja tiedepysäkkejä! Pysäkit järjestetään tuttuun tapaan maanantaisin klo 17:30-19. Tiedotamme aiheista ja aikatauluista lähempänä.

 

Viime kauden tiedepysäkit

Syksy 2018

Ma 3.9. 17:30-19 “Luontoilta”

Ma 17.9. 17:30-19 “Sähkö”

Ma 1.10. 17:30-19 “Robotiikkaa ja ohjelmointia alakouluikäisille”

Ti 16.10. ja Ke 17.10. klo 9-14 “Syyslomatiedepysäkit”

Ma 29.10. 17:30-19 “Valo”

Ma 12.11. 17:30-19 “Matematiikka”

Ma 26.11. 17:30-19 “Robotiikkaa yläkoululaisille”

Kevät 2018

Ma 29.1. 17:30-19 ”Ohjelmoi sääasema”

Ma 12.2. 17:30-19 ”Ihmisen anatomia”

Ma 26.2. HIIHTOLOMA (ei tiedepysäkkiä)

Ma 12.3. 17:30-19 ”Pelit ja taktiikka”

Ma 26.3. 17:30-19 ”Keittiökemiaa”

Ma 9.4. 17:30-19 ”Avaruus”

Ma 23.4. 17:30-19 ”Rikostutkinta”

 

Lisätietoa tiedepysäkeistä:
Koordinaattori Laura Salkonen
laura.salkonen@tuni.fi
puh. 050 447 9335

Toiminnanjohtaja Susanna Petäjistö
susanna.petajisto@tuni.fi
puh. 040 198 1329

 

LUMATE-luokka
Tampereen teknillinen lukio,

Hepolamminkatu 10,
33720 Tampere,
Lukio-rakennus, 2.krs

LASTEN AKATEMIA

Tunnet varmaan jonkun, joka on opiskellut yliopistossa. Ehkä opettajasi, vanhempasi tai lääkäri, jonka vastaanotolla olet käynyt? Yliopisto on kuin koulu aikuisille. Tampereen lasten akatemiassa on luentoja kiinnostavista aiheista, viisaita opettajia ja professoreja, luentosali ja luennoista saatava opintokirja. Aivan niin kuin oikeassa yliopistossa! Lasten akatemian tarkoituksena on innostaa Sinua kyselemään, ottamaan selvää ja tutkimaan. Lasten akatemiassa voit opiskella, jos olet 7-10 -vuotias. Luennoille ei tarvitse ilmoittautua. Luennot on tarkoitettu lapsille, tarvittaessa myös heidän henkilökohtaiset avustajansa ovat tervetulleita.

Lue lisää: http://www.uta.fi/lastenakatemia/

 

Tulevat lasten akatemiat

Lauantaina 26.1. klo 11.00-12.00 Tampere-talossa, jolloin lastenpsykiatrian professori Kaija Puura puhuu aiheesta Lasten rohkeus

Lasten akatemia järjestetään Tieteen päivien yhteydessä, tuolloin myös paljon muuta ohjelmaa lapsille ja perheille Tampere-talossa.

Lisätietoja: kyosti.koskela@tuni.fi

****************************************************************************************************

Lasten akatemian tekevät Sinulle yhteistyössä

TAPAHTUMAT

21.4 – 22.4.2018 Avoin Tiedeteatteri: Kuinka tietokone ajattelee?

Kuinka tietokone ajattelee? Mikä on bitti? Tai looginen portti? Miten transistori liittyy tähän kaikkeen? Vastaukset kaikkiin näihin kysymyksiin selviävät Avoimen Tiedeteatterin: “Kuinka tietokone ajattelee?” -esityksessä! Tiedeteatterissa opettelemme digitaalitekniikan perusteita ja rakennamme yhdessä yksinkertaisen yhteenlaskukoneen. Esityksen kohderyhmä on erityisesti lapset 4.-luokkalaisista ylöspäin.

Esitykset järjestetään Tampereen teknillisellä yliopistolla ja ne ovat ilmaisia. Niihin voi ennakkovarata paikkoja, tarkemmat esitysajat ja ennakkovaraus osoitteessa http://www.tiedeteatteri.fi/ennakkovaraukset/

Lisätietoja: http://www.tiedeteatteri.fi/